open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Evo kako susjedi uvode mjere u ugostiteljskim objektima: Hoće li i BiH slijediti ovaj primjer
Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj pazit će po jedan "covid redar", jedna je od mjera koju su uveli naši susjedi.
13.10.2020. u 13:34
get url
text

Obavijesti s epidemiološkim mjerama moraju biti vidljive i istaknute. Broj osoba ovisit će o broju kvadrata objekta, tako da na svaka četiri kvadrata dolazi po jedan gost. Fizički razmak između stolova treba biti tri metra. Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje ugostiteljima i online rezervacije te evidenciju gostiju u restoranima, ali ne i u kafićima.

Švedskog stola ne bi smjelo biti, a ventilacija, odnosno prozračivanje prostora mora biti obavezno i često. Također, radnici moraju mjeriti temperaturu i pri svakom znaku eventualne bolesti ne doći na posao. Ni mjerenje temperature gostima nije isključeno. Ako neko oboli, obavezno je provesti dezinfekciju i testiranje zaposlenih, piše Jutarnji.

Ovo su, kako nezvanično doznaju, glavne mjere koje su članovi kriznog štaba i epidemiolozi na jučerašnjem sastanku iznijeli predstavnicima ugostitelja, a ona obaveznog nošenja maski za goste već je jučer stupila na snagu.

Higijenske mjere

Za gosta to znači sljedeće: prilikom ulaska u kafić, restoran ili bilo koji drugi ugostiteljski objekt, mora staviti masku koju drži dok ne sjedne za sto. Tada je može spustiti, no prilikom svakog udaljavanja od stola, zbog odlaska do toaleta ili na cigaretu, mora je staviti.

Maske za lice ili medicinske maske građani su obavezni koristiti na ispravan način sve vrijeme - preko usta i nosa. Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjetu pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne zaštite koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom saobraćaju.

Obavezne su i za zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavnicama, zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, goste u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke i sl.

Što se tiče ograničavanja broja ljudi na raznim događajima, oni su od jučer ograničeni na 50 i to na nacionalnom nivou. Riječ je o svim okupljanjima, dakle ne samo onima u zatvorenim prostorima nego i onima na otvorenom. Ipak, postoji mogućnost i većih okupljanja, ali uz prethodnu najavu.

Samoizolacija 10 dana?

Važno je za naglasiti i da se ide u smjeru skraćenja samoizolacije s 14 na deset dana, što bi trebalo olakšati epidemiolozima praćenje kontakata, jer jedan od razloga skrivanja kontakata je preduga samoizolacija, koja građanima predstavlja finansijski problem i strah od gubitka posla.

Što se tiče nošenja maski, one su u zatvorenom obavezne, a na otvorenom preporuka, no ne bude li se preporuka poštovala, ona će se mijenjati u obavezu. Zasad je riječ o nošenju maski ako je na okupu više od deset osoba. I Grad Zagreb je tokom proteklih nekoliko dana, zbog velikog povećanja zaraženih, pripremao mjere. Naime, upravo je Zagreb bio jedini koji nije dao mjere, s obzirom na to da je broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika bio povoljan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.