navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Evo kako revitalizirati ispucalu kožu ruku tokom zime

Zimski dani imaju svoje čari, međutim u ovom godišnjem dobu koža je izložena suhom zraku, naglim promjenama temperature, niskom nivou vlage u zraku i hladnom vjetru, zbog čega mnogi od nas imaju problema s ispucalom i suhom kožom kojoj je potrebna pojačana njega i obnova.

Objavljeno: 20.01.2020. u 09:19
get url
text
Ruke, njega

 Ispucale usne, hrapave ruke i suha koža lica najčešće su nevolje koje sa sobom donose zimski dani.

Najviše problema većini tokom zimskih dana predstavljaju suhe, hrapave i ispucale ruke koje su najizloženije hladnoći. Učestalo pranje ruku, deterdžent za suđe, hladan vjetar i suh zrak svakodnevno isušuju ruke, stoga ih je osim redovne primjene hidratantne kreme potrebno povremeno i razmaziti.

Osjećate li kako vas koža na rukama zateže i boli ili je gruba i hrapava, isprobajte mali trik koji će ih učiniti mekšima nego ikad. Prije spavanja namažite debeo sloj obnavljajuće kreme za ruke i navucite pamučne rukavice. Ujutro kad se probudite ruke će vam biti meke poput djetetovih. Isti trik može poslužiti i za hrapavu i zadebljalu kožu na stopalima, a umjesto rukavica, u ovom će vam slučaju biti potrebne pamučne čarape.

Za ruke je također dobro i arganovo ulje koje će u trenu nahraniti i omekšati kožu, ali ono na što je potrebno pripaziti je da ne koristite vruću ili jako hladnu vodu prilikom pranja ruku te koristite sapune koji u sebi ne sadrže triklosan, hemikaliju koja jako isušuje kožu. Umjesto toga, radije birajte prirodna antibakterijska sredstva poput čajevca ili eukaliptusa.