open-navfaktor-logo
search
Korisno
Evo kako odmah ublažiti opekotine od sunca
Možete sebi napraviti kupku od čaja od kamilice te tako smiriti kožu
10.07.2019. u 08:52
get url
text
Opekotine od sunca

Opekotine od sunca nisu samo trenutna opasnost koja će vam uništiti pokoji dan na godišnjem odmoru jer pretjerano izlaganje UV zračenju može dovesti do onog najgoreg - karcinoma kože. Opekotine na koži događaju se kada provodite previše vremena na suncu i ne koristite adekvatnu zaštitu, a uvelike ovise i o tipu kože, te intenzitetu UV zračenja.

Osobe svijetle puti tako će lakše zadobiti opekotine od onih koje imaju tamniju put, a posebno su osjetljiva djeca koju uz kreme treba zaštiti odjećom i ne izlagati suncu od 11 do 17 sati tokom ljetnih vrućina.

Ozbiljnija opekotina može uzrokovati oticanje i plikove, a čak je moguće da osjećate simptome gripe - temperaturu, mučninu, glavobolju i slabost. Ako ste imali sreće i opekli samo manju površinu kože na tijelu, odmah stavite led omotan u pamučnu tkaninu. U suprotnom ćete se morati tuširati hladnom vodom.

Također vam može pomoći i hladna kupka u koju možete staviti zobene pahuljice. Opustite se na pola sata, a zob će regenerirati kožu. Prije kupke možete probati s otopinom jednakog udjela maslinova ulja i sirćeta. Namažite kožu i ostavite sat vremena.

Zasigurno ste već čuli za korištenje jogurta za opekotine od sunca. Jogurt se nježno nanosi na zahvaćene dijelove kože i drži se nekoliko minuta, a potom se ispire. Može vam pomoći i zeleni čaj – možete ga i piti, ali i nanositi obloge od njega na kožu. Vrlo popularan prirodni lijek kod opekotina je i aloe vera jer umiruje kožu te krema s vitaminom E. Stručnjaci preporučuju i čaj od kamilice koji smanjuje iritaciju. Možete ssebi napraviti kupku od čaja od kamilice te tako smiriti kožu.

Ako ćete čaj nanositi direktno na opečeno područje, to možete učiniti peškirom. Natopite ga čajem, stavite na oštećenu kožu i neka djeluje pola sata ili sat vremena kod jače opekotine.

U slučaju da pri ruci nemate čaj ili jogurt, probajte staviti običan senf. Pustite da se posuši pa ga polako isperite.

Ono što svakako trebate izbjegavati je mazanje bilo kakvim masnim sastojcima poput maslaca ili krema s masnoćama. One će zagrijavati oštećenu kožu i činit će se kao da je opekotina postala još gora. Takve kreme će zatvoriti pore, a opekotina će brže proći ako koža može "slobodno disati".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.