open-navfaktor-logo
search
Korisno
Evo kako njegovati kosu tokom ljeta
Prirodna ulja dubinski njeguju kosu i vlasište, daju potrebnu zaštitu od invazije gljivica, te sprečavaju nastanak peruti i suhoće vlasišta
04.07.2019. u 08:57
get url
text
Kosa ljeti

Kosa je, poput kože, tokom ljeta izložena mnogim okolišnim faktorima kao što su UV-zračenje, znojenje vlasišta, hemikalije iz kozmetike... Donosimo vam nekoliko savjeta kako njegovati i zaštititi kosu u ljetnim mjesecima.

Prirodna ulja dubinski njeguju kosu i vlasište, daju potrebnu zaštitu od invazije gljivica, te sprečavaju nastanak peruti i suhoće vlasišta. Ricinusovo ulje se koristi za njegu suhe i dehidrirane kose, a uz to potiče rast, te sprečava opadanje. Kokosovo ulje, osim što će dati posebnu svilankastu teksturu vašoj kosi, odlično je i za uklanjanje peruti.

Prirodna ulja opskrbljuju kosu esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E. Esencijalne masne kiseline i vitamin E njeguju kosu i daju joj sjaj, te sprjčavaju nastanak oštećenja vlasi kose. Oštećenje kose posebno je izraženo ljeti. Kosa se također može oštetiti zbog prekomjernog izlaganja štetnom zračenju.

Tokom ljeta, prije nego izađete vani, zaštitite kosu šeširom s velikim obodom ili maramom. Ako iz bilo kojeg razloga ne možete pokriti glavu ili to jednostavno ne želite, prije izlaska svakako nanesite tanak sloj biljnog ulja na kosu (to će zaštiti kosu od isušivanja), a tokom intenzivnog sunčanja možete nanijeti i preparat za njegu kose sa zaštitnim UV-faktorom.

Ljeti kombinacija znoja i hemikalija iz laka za kosu, te drugih "teških" preparata za stiliziranje kose može rezultirati iritacijom vlasišta. Dajte prednost preparatima na biljnoj bazi kao što je pjena s biljnim ekstraktima ili kosu jednostavno zavežite u rep, pletenicu ili punđu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.