navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dugoročna korist

Evo kako napraviti zdrav doručak za samo pet minuta

Tokom jutra smo zauzeti, žurimo i tako doručak pada nisko na našoj listi prioriteta. Mora li da bude tako?

Objavljeno: 01.11.2020. u 08:42
get url
text
Doručak, voće

Za zdrav doručak je potrebno samo nekoliko minuta i tih nekoliko minuta će zaista promijeniti tok vašeg dana. Ako nemate vremena da jedete prije izlaska iz kuće, ima puno ideja za zdrav doručak koji može da se pojede na poslu ili čak na putu za posao.

Nutricionisti savjetuju da doručak treba pojesti u roku od dva sata od buđenja, kao i da ovaj obrok treba da osigura 20-35 posto dnevnog unosa kalorija.

Kada se probudite, šećer u krvi u tijelu je obično nizak. Doručak vraća nivo šećera, bitan ugljeni hidrat koji je potreban za normalno funkcionisanje mišića i mozga. Mnoga istraživanja su pokazala da doručkovanje može da poboljša pamćenje i nivo koncentracije kao i da može da nas učini sretnijima jer poboljšava raspoloženje i ujedno smanjuje nivo stresa.

Osim što pruža energiju, zdrav doručak je dobar izvor važnih hranjivih sastojaka, kao što su kalcijum, gvožđe i B vitamina, kao i proteina i vlakana. Tijelu su potrebne ove esencijalne hranjive materije i istraživanja pokazuju da, ako se ne unesu tokom doručka, manje su šanse da se nadoknade kasnije u danu.

Voće i povrće su dobar izvor vitamina i minerala i zbog toga ih treba jesti i za doručak, makar samo bananu ili čašu voćnog soka. Doručkovanje ima i dugoročne zdravstvene prednosti, tako što smanjuje gojaznost, visok krvni pritisak, bolesti srca i dijabetes.

Zdrav doručak je dobar za vitku liniju

Istraživanja pokazuju da su oni koji doručkuju mršaviji od onih koji to ne čine. Kada se hrana sa proteinima i vlaknima jede ujutro, apetit se drži pod kontrolom tokom celog dana. Ako preskočimo doručak, veća je vjerovatnoća da ćemo da posegnemo za slatkišima i masnim grickalicama već sredinom jutra ili da će obroci u toku dana da budu veoma kalorični i neumjereni.

Naravno, to što doručkujete, ne garantuje vam i da ćete da mršati. Doručkovanjem se izbjegava prejedanje tokom dana, sa više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava gojenje. Jer, kada se ne doručkuje, organizam čuva energiju i hranljive materije, pravi rezerve umjesto da sagorijeva kalorije i remeti tj. usporava metabolizam. To znači da ako ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći.