open-navfaktor-logo
search
Upute za birače
Evo kako ćete ispravno glasati na Općim izborima 2018.
Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH
07.10.2018. u 09:40
get url
text

Građani BiH danas biraju novi saziv Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a, novog predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske te skupštine kantona.

Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Na glasačkom listiću za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a koji se biraju s teritorije entiteta Federacija BiH, naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok će se na glasačkom listiću za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji se bira s teritorije entiteta Republika Srpska, naći imena kandidata iz reda srpskog naroda.


Vaš glasački listić bit će važeći samo ukoliko odaberete i glasate za jednog kandidata.
Na glasačkom listiću za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a naći će se imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, odnosno imena kandidata koji dolaze iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Naime, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske direktno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike kandidati iz reda druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika bh. entiteta.

Glasački listić bit će važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate samo za jednog kandidata. 

Glasački listić za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS i skupštine kantona bit će važeći ako označite kvadratić pored naziva samo jedne političke stranke ili koalicije ili imena samo jednog nezavisnog kandidata.

Nakon što ste označili jednu političku stranku ili jednu koaliciju s označne liste odaberite onoliko kandidata za koliko želite glasati na način da označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata kojima ukazujete povjerenje.



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.