- Sutra će doći do prodora nešto hladnijeg zraka koji će se spustiti sa sjevera kontinenta, no on neće podjednako zahvatiti cijelu našu zemlju. Najviše će se osjetiti na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu gdje će prilično zahladniti, a temperature zraka mogle bi se spustiti ispod 14 stepeni. Svakako u većem dijelu zemlje očekuje se ta promjena vremena koja će donijeti kišu i pljuskove koja ponegdje na sjeveru može biti praćena i grmljavinom i to naročito u drugom dijelu dana. Kiša će iza sebe ostavljati žute i narančaste tragove, a radi se o saharskom pijesku kojeg će povući toplija zračna masa sa sjevera Afrike - govori nam Sladić.

Kaže da će tragovi saharskog pijeska biti najviše vidljivi na automobilima.

- Taj pijesak nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine. Tipičan je za proljetni period kada jako jugo povuče sa sobom po visini taj topao afrički zrak i naravno, određene koncentracije pijeska. E sada, kada govorimo o periodu srijeda-petak, tada možemo spomenuti da nam ponovo, nakon te hladne fronte koja će se brzo odmaći od naših područja, dalje ka istoku, dolazi do ponovnog prodora osjetno toplijeg zraka sa sjevera Afrike, i naravno, temperature zraka, shodno tome vrlo brzo skaču. Bit će dosta sunčanog vremena, naročito srijeda i četvrtak. U petak će biti nešto više oblaka, ali će i dalje biti dosta toplo, bolje rečeno, ponegdje i vruće. Temperature zraka tada bi u većem dijelu naše zemlje se kretale između 25 i 31 stepen - kaže Sladić.

Dodaje da se već 18. maja naziru promjene vremena koje bi se spustile sa zapada i sjeverozapada na naše područja i donijele određene količine kiše.

Kaže nam kako je maj specifičan mjesec, naročito druga dekada.

- Postoji u meteorologiji nešto što se zovu takozvani ledeni sveci. Moja kolegica iz Hrvatske uradila je analizu da su se u proteklih 70 godina desila čak 33 puta hladni prodori zraka sredinom maja. U drugoj dekadi zna doći do zahlađenja, pa je u posljednjih 20 godina čak 13-14 njih rezultiralo zahlađenjem u periodu od 11. do 15 maja, vremenu u kojem se spominju ledeni sveci Mamericije, Pankracije, Servacije, Bonifacije i sveta Sofija. To je period kada hladne zračne mase se još uspiju probiti sa sjevera, i spustiti u centralnu Evropu. Prisjetimo se 12. maja 2012. godine, kada je temperatura u Sarajevu iznosila 30 stepeni, a 48 sati kasnije, 14. maja Sarajevo je osvanulo pod snijegom, a temperatura je bila nula stepeni. Snijeg je prijepodne padao kao da je sredina januara. Međutim, ove godine ne bismo trebali očekivati nešto dramatično, barem sada nije vidljivo takvo što - kazao nam je na kraju Sladić.