Nakon što je početkom novembra Inspektoratu veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo omogućen nesmetan pristup i korištenje državne baze podataka za kućne životinje, intenzivirani su inspekcijski nadzori u postupku kojih se vrše provjere u vezi sa označavanjem i kontrolom kretanja, kao i provođenjem obaveznih mjera zaštite zdravlja pasa.

- Iz tog razloga pozivamo sve vlasnike i držaoce pasa da kod nadležnog veterinara izvrše pravovremeno označavanje životinja, koji će i unijeti podatke u državnu bazu, a nakon toga vlasniku izdati propisanu ispravu, pasoš, sa podacima o provođenju obaveznih preventivnih mjera zaštite zdravlja, kao i drugih veterinarskih intervencija nad konkretnom, identifikovanom životinjom. Mikročipovanju podliježu svi psi u roku od sedam dana od dana prvog sticanja vlasništva, dok je označavanje za životinje koje ne mijenjaju vlasnika obavezno nakon navršena tri mjeseca starosti psa, a najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnila – navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Ističe, također, da se i prethodno mikročipovani psi, trebaju evidentirati u državnu bazu podataka.

- Ukoliko se u postupku kontrola utvrdi da vlasnik nije obavio mikročipovanje psa, odnosno nije osigurao evidentiranje psa u državnu bazu podataka, a samim ti i pasoš za ljubimca, kantonalni veterinarski inspektor će izdati prekršajni naloga koji za ovu vrstu prekršaja iznosi 300 KM. Istom novčanom sankcijom kaznit će se i vlasnik ili držalac psa koji nadležnoj veterinarskoj organizaciji pravovremeno ne prijavi promjene u vezi sa životinjom, odnosno nabavku životinje, njeno uginuće ili nestanak – navode.

Iz Inspekcije su kazali kako je neometan pristup državnoj bazi podataka, koju vodi i ažurira Agencija za označavanje životinja Bosne i Hercegovine, značajno unaprijedio i olakšao rad inspekcijskih organa u ovom segmentu nadzora.