open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Evakuirano 79 civila iz Mariupolja, pojavili se snimci koji dokazuju postojanje masovnih grobnica
Pavlo Kirilenko, regionalni vojni administrator Donjecka, rekao je da je 79 stanovnika opkoljenog grada Mariupolja danas sigurno evakuirano u Zaporožje, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja otvaranja koridora za evakuaciju.
21.04.2022. u 21:08
get url
text
Mariupolj

Kirilenko je rekao da je skoro 100.000 stanovnika Mariupolja već stiglo u Zaporožje. Pojasnio je da su tokom prethodnih pokušaja izvlačenja civila ruske snage prekršile svoje sporazume, prisiljavajući one koji su bježali da se oslanjaju na privatni transport.

- Ovog puta četiri autobusa su uspjela organizovano da napuste opkoljeni grad. To je mnogo manje od dogovorenog, ali mi se i dalje radujemo svakom spašenom životu - dodao je Kirilenko.

Malo prije toga, mediji su objavili da su ukrajinski zvaničnici u utorak identificirali lokaciju masovnih grobnica izvan lučkog grada Mariupolja, te da su te tvrdnje potkrepljene objavljivanjem satelitskih snimaka koje je prikupio i analizirao Maxar Technologies, prenosi CNN.

U objavi u četvrtak na Telegramu, Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, objavio je koordinate na Telegramu, rekavši da su ruske snage iskopale nekoliko masovnih grobnica, od kojih svaka ima oko 30 metara, u Manushu, gradiću oko 19 kilometara zapadno od Mariupolja.

- Kamioni nose tijela mrtvih, u stvari, jednostavno ih bacaju na nasip. Ovo je direktan dokaz ratnih zločina i pokušaja njihovog prikrivanja - dodao je.

Maxar je u utorak objavio analizu satelitskih snimaka za koje se čini da pokazuju dokaze o novim grobnicama na lokaciji na sjeverozapadnom rubu Manhusha.

- Prema nedavnim medijskim izvještajima, ruski vojnici su na ovu lokaciju odvozili tijela ubijenih u Mariupolju. Pregled naših satelitskih snimaka od sredine marta do sredine aprila pokazuje da je proširenje novog skupa grobnica počelo između 23. i 26. marta 2022. i nastavilo se širiti u posljednjih nekoliko sedmica. Grobovi su poravnati u četiri dijela linearnih redova (veličine približno 85 metara po dionici) i sadrže više od 200 novih grobova - naveo je Maxar u svojoj analizi.

I gradonačelnik opkoljenog lučkog grada Mariupolja, Vadim Bojčenko, izjavio je u četvrtak da ruski vojnici ukopavaju tijela ukrajinskih civila ubijenih u sukobu i cilju zataškavanja vojnih zločina.

Izjavio je da su tijela počela nestajati s gradskih ulica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.