open-navfaktor-logo
search
Posebne mjere
Evakuacija: Turski avion s 42 osobe iz kineskog Wuhana sletio u Ankaru
Transportni avion Turskih oružanih snaga, koji prevozi 42 osobe, među kojima 32 turskih državljana, evakuisanih iz kineskog grada Wuhana zbog koronavirusa, sletio je u subotu na aerodrom Etimesgut u Ankari, javlja Anadolu Agency (AA).
01.02.2020. u 19:53
get url
text
Avion sletio na aerodrom Etimesgut u Ankari

Vojni transportni avion tipa A400, specijalno pripremljen za evakuaciju koju je organizovalo Ministarstvo zdravstva Turske, nakon skoro 32 sata evakuacionog procesa, sletio je u glavni grad Turske Ankaru.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca izjavio je kako niti kod jedne među 42 osobe, koje su danas zbog korona virusa evakuisane iz kineskog Wuhana, nisu zabilježeni simptomi korona virusa.

Avionom iz Wuhana su u Ankaru evakuirana 32 državljana Turske, šest državljana Azerbejdžana, tri državljana Gruzije i državljanin Albanije. U njhovoj pratnji bilo je i 17 članova posade, a svi oni će biti prebačeni u bolnicu "Dr. Zekai Tahir Burak".

Avion i materijali unutar njega također će biti podvrgnuti pročišćavanju od strane hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (KBRN) stručnjaka povezanih sa Komandom zračnih snaga. Osoblje adekvatno opremljeno i odjeveno će obaviti unutrašnje i vanjsko pročišćavanje aviona pomoću posebnih hemikalija i opreme. Potom će u šatoru za dekontaminaciju, koji je podigao KBRN-a, jedan po jedan biti pregledan i svaki od članova posade i drugog osoblja.

Svi koji se nalaze u avionu bit će promatrani u jednokrevetnim sobama tokom 14 dana, odnosno bit će u karantinu. Svaka tri dana će biti pregledani.

Sve usluge, uključujući hranu, bit će isporučivane s materijalima za jednokratnu upotrebu, a sveukupan otpad tretirat će se kao medicinski otpad i odlagati u posebne vrećice.

Prema najnovijim informacijama, od posljedica zaraze koronavirusom u Kini je umrlo najmanje 259 osoba.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da su u toj zemlji potvrđena 11.791 slučaja novootkrivenog korona virusa (2019-nCoV). U kritičnom stanju je 1.795 osoba.

Navedeno je da se sumnja da je 17.988 osoba zaraženo tim virusom. Do sada su iz bolnica otpuštene 243 osobe. U posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo je 46 osoba, najveći broj na području Hubeija.

Desetine slučajeva zaraze korona virusom potvrđene su i u Tajlandu, Japanu, Singapuru, Australiji, Maleziji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Vijetnamu, Italiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki, Finskoj i Indiji.

Opasni korona virus prvi put se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je epidemiju korona virusa proglasio hitnim stanjem od globalnog značaja. Odluku je saopćio generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u sjedištu UN-ove zdravstvene agencije u Ženevi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.