open-navfaktor-logo
search
Falsificirana roba
Europol upozorio: U prodaji su lažne maske i testovi za koronavirus
Europol je upozorio sve članice Evropske unije da u aktualnoj situaciji očekuju pokušaje prodaje navodnih zaštitnih maski, koje su napravljene tako da zapravo ne pružaju nikakvu zaštitu od koronavirusa.
22.04.2020. u 17:51
get url
text

Prema pisanju njemačkog lista Der Spiegel, Europol je svim nacionalnim MUP-ovima poslao dopis u kojem ističe da se već primjećuje fenomen prodaje loše napravljenih i nefunkcionalnih zaštitnih maski, koje su u pandemiji koronavirusa postale vrlo tražena roba na kojoj se itekako može dobro zaraditi.

Takve u osnovi beskorisne maske počinju se sve češće nuditi, ne samo zdravstvenim ustanovama, nego i apotekama, trgovinama široke robe…

Mnoge zemlje su uvele obavezu nošenja maske u javnosti, pa su građani pohrlili da ih kupe, što očito koriste i šverceri.

- Međunarodne zločinačke grupe, koje učestvuju u proizvodnji i distribuciji falsificirane robe, pokazale su da su sposobne prilagoditi se novoj situaciji - navodi se u Europolovom dopisu.

Na evropskom tržištu su tako već uočeni lažni testovi za koronavirus, lažne zaštitne maske i lažni lijekovi za malariju, a sve usred koronakrize, koja očito nije presjekla lance dostave ovih kriminalnih grupa.

Sve to već se nudi na internetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.