U protekloj godini izveden je niz akcija u okviru Operativne radne grupe koju su činili predstavnici Španije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Kolumbije,a uz koordinaciju Europolovog Centra za teški organizirani kriminal.

Kako je saopćio Europol, ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je podružnice aktivne u nekoliko evropskih zemalja i sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je u julu 2020. osnovao Operativnu radnu grupu koja će okupiti sve uključene zemlje radi koordinacije zajedničke strategije za rušenje cijele mreže. Od tada je Europolu omogućen kontinuirani razvoj i analiza obavještajnih podataka za podršku terenskim istražiteljima.

Rezultati Operativne radne grupe Balkanskog kartela: optužen je 61 član, od kojih je 23 uhapšeno (13 u Španiji i 10 u Sloveniji) zaplijenjeno 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 eura u gotovini, devet luksuznih vozila i pet motocikala.

U okviru obavještajnih aktivnosti sa svojim međunarodnim kolegama, španski istražitelji razvili su pouzdane obavještajne podatke da ovaj kartel priprema veliki uvoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu u proljeće ove godine. Uvedene su posebne mjere nadzora dok su se kriminalci kretali naprijed-nazad između Španije i Južne Amerike kako bi finalizirali detalje o uvozu kokaina, u ukupnoj količini od više od 1,25 tona. Istraga je ubrzana u martu ove godine kada su čelnici ovog kartela otputovali u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina.

Ove dvije osobe-koje Europol smatra kapitalcima, do tada su izbjegavale lično prisustvovati sastancima kako bi izbjegle hapšenje.  Stoga je to bila previše dobra prilika da bi je organi reda propustili: u ranim jutarnjim satima 10. marta 2021., službenici španske nacionalne policije (Policia Nacional) izveli su istovremene pretres u gradovima Tarragona, Barcelona, ​​Gerona i Valencia, uhapsivši trinaest pojedinaca, uključujući dva ključna igrača i policajca koji je sarađivao sa kriminalnom organizacijom.

Španski istražitelji također su ukinuli alternativne prihode kartela, poput proizvodnje i prometa marihuane i prodaje luksuznih vozila.

U nastavku akcije u maju 2021. godine, još 48 pripadnika organizirane kriminalne grupe optuženo je u Sloveniji od Nacionalne policije za učešće u distribuciji kokaina i marihuane po cijeloj Evropi. Od tog broja ukupno 10 njih je uhapšeno sada.

U međunarodnoj akciji učestvovali su Federalna uprava policije, Nacionalna policija Španije, USKOK RH, Uprava za kriminalističke istrage Srbije, Federalna policija Njemačke i Sjedište policije Frankfurt na Majni, Nacionalni ured za istrage Slovenije, Ured za borbu protiv trgovine narkotika SAD-a i Nacionalna policija Kolumbije.

- Ova Operativna radna grupa bila je dio Europolove strategije za suzbijanje ozbiljnog organiziranog kriminala sa Zapadnog Balkana - navodi se u saopćenju Europola.