open-navfaktor-logo
search
Akcija "Familia"
Europol razbio balkanski kriminalni lanac: "Pala" tona kokaina i tri miliona eura
Balkanski krijumčari koristili su privatne avione za prebacivanje kokaina iz Јužne Amerike u Evropu, a brodovima su prebacivali narkotike u Hong Kong i Makao, saopćio je Europol
25.07.2019. u 21:07
get url
text

Međunarodnom operacijom je razbijen balkanski kriminalni lanac, koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Јužne Amerike u Evropu, saopćila je danas Evropska policijska agencija Europol.

U akciji "Familia" uhapšeno je ukupno 16 osoba, od kojih 11 u Evropi, u Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švajcarskoj, te pet u Hong Kongu. Policija je zaplijenila više od tone kokaina, više od 600 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjena su dva miliona eura, kao i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura (satovi, luksuzna vozila).

{$galerijaFotografija}

Ova operacija bila je dio šire evropske strategije protiv zapadnobalkanske mreže organiziranog kriminala, poznate pod nazivom Balkanski kartel i njegove top mete, kojom je koordinirala Hrvatska, a podržale su je vlasti nadležne za sprovođenje zakona iz EU i sa zapadnog Balkana, kao i američka DEA, te Europol.

Balkanski krijumčari koristili su privatne avione za prebacivanje kokaina iz Јužne Amerike u Evropu, a brodovima su prebacivali narkotike u Hong Kong i Makao, saopćio je Europol.

artboard_1.png
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.