open-navfaktor-logo
search
Objavili izvještaj
EUROPOL o akciji u kojoj su uhapšeni Hadžibajrić i ostali: Otkriven kokainski kartel na Sky aplikaciji
Povodom akcije kodnog naziva "Start" koju su prošle sedmice realizovali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a u kojoj je uhapšeno sedam osoba, oglasio se i EUROPOL.
15.05.2023. u 15:08
get url
text

VEZANI TEKST - Pogledajte šta je sve oduzeto u akciji u kojoj su uhapšeni Hadžibajrić i ostali

Akcija "Start" rezultat je višemjesečne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. 

EUROPOL navodi kako je za još dvije osobe, pored sedam uhapšenih, u sklopu ove akcije raspisana međunarodna potjernica. 

U sklopu akcije, dodaje se u saopćenju, pretreseno je 30 stambenih objekata i 10 kompanija.

Doprinos EUROPOL-a ogledao se u tome da su obavještajni podaci koje je izradio EUROPOL na osnovu informacija iz operacije SKY ECC omogućili su identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže. Ovaj obavještajni izvještaj, kako dodaju, pokrenuo je tekuću istragu. 

- EUROPOL je dalje podržao nacionalne vlasti u identifikaciji visokovrijednih ciljeva, olakšavanju razmjene informacija, koordinaciji operativnih aktivnosti i operativnoj analizi - naveli su.

Europol je naveo i "modus operandi" osumnjičenih za pranje novca, trgovinu drogom i korupciju. 

- Kokain se šalje iz Južne Amerike u Evropu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u uglju ili konzervama tune. Na meti dana akcije bila je i politička ličnost osumnjičena za korupciju, koja je bila u vrhu jedne od općina u Kantonu Sarajevo - saopćili su.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.