open-navfaktor-logo
search
Politička kriza
Europarlamentarka u posjeti BiH: Strik pozvala na beskompromisne sankcije Dodiku
U Bosni i Hercegovini vlada politička kriza koja prijeti eskalacijom stanja, napisala je danas europarlamentarka iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik koja boravi u službenoj posjeti BiH na svom Twitter nalogu.
12.11.2021. u 13:32
get url
text

Zastupnici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka) borave u dvodnevnoj posjeti BiH gdje namjeravaju obaviti razgovore s brojnim političkim akterima u BiH u svjetlu nedavnih događaja i aktualne političke krize.

Strik je naglasila je da bi Evropska unija trebala biti stroža prema provokacijama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ne nagrađivati ga zbog čega je jasno pozvala na finansijske sankcije Dodiku kako bi se zaštitio integritet Bosne i Hercegovine.

- Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sada pregovaraju o dogovoru u kojem se čini da popuštaju pred nekim zahtjevima Dodika i predstavnika Hrvata da smire situaciju. Postoji veliki rizik da će kompromis učvrstiti etničke podjele u zemlji i time samo pogoršati političku krizu - smatra Strik.

Ona je napisala i da je danas imala vrlo plodonosan, ali zabrinjavajući sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima u BiH koji su s njom podijeliti brige i u potpunosti je podržala njihov poziv na povećano učešće u vitalnim tekućim raspravama o budućnosti zemlje.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler nakon susreta s europarlamentarcima napisao je na Twitteru da je lijepo vidjeti snažnu predanost i angažman eurozastupnika u oblikovanju odgovora na trenutnu krizu u BiH te je naglasio da deeskalacija mora biti prvi korak u tome.

Kao predstavnici svojih političkih grupa za BiH u Evropskom parlamentu, europarlamentarci Köster i Strik razgovarat će tokom posjete BiH s različitim dužnosnicima među kojima je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnici Centralne izborne komisije, zastupnici različitih političkih stranaka, uključujući i opozicione, kao i predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.