open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Europarlamentarci nakon posjete BiH: Zemlja sve dublje tone u krizu, EU mora hitno djelovati
Bosna i Hercegovina se trenutno suočava sa istinskom državnom krizom zbog pokušaja etnonacionalista da potkopaju Dejtonski mirovni sporazum i nesuglasica oko predstojećih izbora u oktobru 2022. godine, stoji u saopćenju europarlamntaraca objavljenom nakon posjete našoj zemlji.
13.12.2021. u 23:01
get url
text
Romeo Franz
Romeo Franz

Podsjećamo, Romeo Franz, predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom (D-SEE) sa zastupnikom u Evropskom parlamentu Thomasom Waitzom, boravio u posljednja tri dana u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

- Svrha je bila saslušati parlamentarce, izabrane predstavnike i civilno društvo i pokazati solidarnost sa akterima u bosanskohercegovačkom društvu koji trenutno brane viziju inkluzivne, demokratske i multietničke zemlje - navodi se u saopćenju.

Franz je istakao da se "Bosna i Hercegovina suočava sa istinskom državnom krizom, koja ugrožava stabilnost i mir cijele regije", te da u "ovoj situaciji prioritet mora biti osiguranje sigurnosti i zaštita demokratskih prava".

- Ovo je prije svega odgovornost nacionalnih političkih institucija, ali i EU mora postati aktivnija. Politika ugađanja samoproglašenim etnonacionalističkim liderima već je propala posljednjih godina i mora se hitno zaustaviti. Naprotiv, uvjeren sam da treba jasno imenovati i sankcionisati odgovorne za krizu, prije svega Milorada Dodika i ljude oko njega. Morat ćemo lobirati među vladama EU da se krene ka potrebnoj kvalifikovanoj većini u Vijeću EU - objasnio je on.

Franz smatra da aktuelna kriza "nije uzrokovana etničkim podjelama" nego je izazvana od strane "etnonacionalističkih lidera koji skreću pažnju sa stvarnih političkih izazova zemlje kojima se tek treba efikasno baviti: borbe protiv korupcije, iskorjenjivanja siromaštva, otvaranja dobrih radnih mjesta, zaštite životne sredine i obećavajuće perspektiva za omladinu zemlje".

- Debate o ustavnim reformama i funkcionisanju državnog sistema moraju se voditi u okviru državnih institucija, sa demokratski izabranim predstavnicima u transparentnom procesu, uz snažno učešće civilnog društva i građana. Stoga najoštrije osuđujem sve prijetnje bojkotom ili sprečavanjem izbora. Ne smijemo dozvoliti da građani budu lišeni svojih demokratskih prava - izjavio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.