open-navfaktor-logo
search
Ofanziva susjeda
Europarlamentarci HDZ-a stali iza Čovićevog partnera, poručili "promjene Izbornog zakona ili nema mirne BiH"
Hrvatska demokratska zajednica, ona u Hrvatskoj i ona u Bosni i Hercegovini krenula je u još jedno zbijanje redova kada je u pitanju interes Dragana Čovića i promjene Izbornog zakona u BiH.
07.01.2022. u 14:26
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović: Onome ko želi prevariti Hrvate u BiH bit ću najveći neprijatelj

Tako je današnjoj sjednici nevladine organzacije Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru prisustvovao i kvartet europarlamentaraca iz redova HDZ-a Hrvatske. 

- Kao zastupnici u Evropskom parlamentu možemo ovu situaciju, koja poprima zabrinjavajuće razmjere, razjasniti našim kolegama u parlamentu EU-a - kazala je novinarima Željana Zovko, nekadašnja ambasadorica BiH.

Karlo Ressler naglasio je kako je 2022. prijelomna godina za BiH.

- Mi ne vidimo da je pravo svakoga pojedinca u suprotnosti s nekakvim pravom etničke zajednice, u ovom slučaju tri konstitutivna naroda kako je uspostavljeno Ustavom BiH. Ključna poruka koju mi pokušavamo prenijeti u Evropskom parlamentu je ili će se uvažavati konstitutivna prava sva tri naroda, pa tako i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ili neće biti mirne i stabilne BiH koju svi želimo - poručio je Ressler.

VEZANI TEKST - Plenković pred dolazak u BiH: Predsjednik i ja se slažemo oko zaštite i ravnopravnosti Hrvata

Tomislav Sokol kazao je kako je Evropska unija jako heterogena s vladama 27 zemalja različitih političkih opcija koje imaju različite poglede na situaciju u BiH.

- Što se tiče razlika u pogledima, ja bih rekao da je jako dugo vladala kriva percepcija o stanju u BiH. Oni koji su zagovarali unitarnu priču, lažnu priču građanske BiH, što je po meni samo maska uspostave hegemonije jednog naroda, ta je priča jako uhvatila korijene unutar evropskih institucija - izjavio je Sokol. 

Govorio je i eventualnim sankcijama EU-a zbog udara na državu i korupcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, političkom bratu lidera HDZ-a BiH Dragan Čovića.

VEZANI TEKST - Čović zasad ne bi ništa bojkotovao, spominjao strategiju B i C

- Ne bih želio da se uvijek cijela priča svede na Dodika. Temeljni problemi BiH su strukturni. Nije glavni problem BiH osoba Milorada Dodika, mada tako ispada u medijskoj recepciji.

Temeljni problem je obespravljivanje jednog od konstitutivnih naroda, negiranje temeljnih evropskih načela što se treba ispraviti kroz izmjene Izbornog zakona BiH - smatra Sokol.

Praktično, briselska HDZ-ova četvorka nije ništa novo kazala od odnoga što ustvari zvanični Zagreb misli o BiH. Iako bi po količini izrečenih međusobnih uvreda lako mogli završiti u ringu, hrvatski predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković u suštini imaju isti odnos prema BiH. 

Osim što je Milanović balkanski sirov, dok je Plenković "finoću" stekao dok je bio europarlamentarac. Obojici odgovara da Dodik radi prljav posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.