open-navfaktor-logo
search
Uputio pismo
Europarlamentarac traži da Evropska komisija objasni politiku prema Srbiji: Vučić koristi EU kao svoj bankomat, a onda...
Nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten zatražio je pisani odgovor od Evropske komisije da, kako je naveo, objasni svoju nerazumljivu politiku prema Srbiji.
04.03.2023. u 14:17
get url
text
Thijs Reuten

- Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije) koristi Evropsku uniju kao svoj bankomat, a onda se okreće i odbija da potpiše sporazum sa Kosovom uz posredovanje EU-a. Zaustavite ovo samopogubno finansiranje Vučićevog opstrukcionizma - napisao je Reuten na svom Twitter nalogu.

Objavio je pismo koje je uputio Evropskoj komisiji, pod naslovom "najveći grant Evropske unije za Srbiju uprkos srbijanskom opstrukcionizmu dijaloga Beograd-Priština".

- Dana 28. februara evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje (Oliver Varhelyi) predstavio je Republici Srbiji paket finansijske podrške vrijedan 2,2 milijarde eura, od čega 600 miliona eura je u grantovima. Ovo je najveći grant EU u historiji Srbije. U svom obraćenju, povjerenik je na pres konferenciji nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, "prijateljem", a sam dan "izvanrednim" i "veoma simboličnim".

Iste noći je predsjednik Srbije izjavio na nacionalnoj televiziji da ne želi da potpiše Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je, navodno, dogovoren tek prethodnog dana, uz posredovanje EU-a, a koji je premijer Kosova Aljbin Kurti bio spreman da potpiše.

1. U svjetlu predsjednikovog (Vučića) odbijanja da potpiše evropski prijedlog sporazuma, da li komisija dijeli mišljenje da vrijeme posjete komesara Srbiji, njegove pohvalne primjedbe i isporuka najvećeg granta Srbije do sada predstavljaju rizike koji signaliziraju da EU podržava opstrukcionizam Srbije?

2. Koje korake će komisija preduzeti da podstakne Srbiju da potpiše evropski prijedlog sporazuma?

3. Da li će komisija odlučiti da suspenduje isplate Srbiji u skladu sa Ekonomskim i investicijskim planom dok njen predsjednik ne potpiše i pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji EU prijedloga? - stoji u pismu Reutena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.