Rumunska građevinska kompanija UMB pobjednik je tendera za projektiranje i gradnju autoceste s tunelima Lugoj – Deva, objavio je danas u Temišvaru ministar prometa Rumunije Sorin Grindeanu, navodi se u objavi rumunskog portala Economedia.ro.

Autocesta je duga devet kilometara, od čega su dva kilometra tuneli, a rok za završetak je august 2026. godine. 

Vrijedno je istaknuti udruživanje rumunske građevinske kompanije sa Euro-Asfaltom, jakim cestograditeljem iz Bosne i Hercegovine, radi nadoknade iskustva u tunelogradnji koje UMB nema, napominje Economedia.ro.

Procijenjena vrijednost ugovora je između između 460 i 523 miliona eura.

– Na prethodnom projektu, autocesti od Margine do Holdee, rumunski je građevinar odlično uradio svoj posao, što je nama garancija da će i ovaj biti urađen poštujući sve uvjete iz ugovora. To je kompanija koja je trenutno najveći rumunski graditelj cestovne infrastrukture. Cijeli ovaj projekat ide po planu, procedura je da se u roku od deset dana mogu podnijeti žalbe CNSC-u, mada je malo vjerovatno da će ih biti. Posljednjih godina sve ih je manje, jako smo pažljivi sa procedurama. Ugovor za projektiranje i gradnju potpisat ćemo u narednih nekoliko nedjelja u Temišvaru – rekao je Grindeanu.