open-navfaktor-logo
search
Dostavljen upit
EUFOR želi prekontrolirati opremu koju je Vučić donirao školama u RS-u
Pripadnici EUFOR-a uputili su danas telefonski poziv direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu sa zahtjevom da prekontroliraju opremu koju je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u ovom gradu.
30.01.2020. u 13:44
get url
text

Direktor Gimnazije u Mrkonjić Gradu Zoran Bjeljac rekao je da je dobio telefonski poziv iz Kancelarije EUFOR-a iz Banje Luke i da su pitali da li mogu da dođu u posjetu Gimnaziji i Mašinskoj školi da se raspitaju o donaciji predsjednika Srbije ovim školskim ustanovama.

- Odgovorio sam da takva posjeta nije moguća bez odobrenja resornog ministarstva i tu je naša konverzacija završena - izjavio je Bjeljac za ATV.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić rekla je da je Ministarstvo zaprimilo informaciju od direktora Gimnazije iz Mrkonjić Grada u vezi sa najavom pripadnika EUFOR-a da bi htjeli da dođu u školu kako bi provjerili i pregledali opremu koju je donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- S obzirom na sve zakonske i druge akte kojima je reguliran rad, u škole ne smije da uđe niko bez posebnih ovlaštenja i bez upućenog zahtjeva. S obzirom na to da Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nije zaprimilo nikakav zahtjev, nismo u mogućnosti da odobrimo bilo kakav ulazak pripadnika EUFOR-a u prostorije Gimnazije u Mrkonjić Gradu - rekla je Trivić.

Riječ je o dvije donacije. Jedna je računarska oprema i knjige, a druga je donacija od 600.000 KM, koja će tek uslijediti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.