open-navfaktor-logo
search
Među njima i BiH
EU želi s četiri balkanske zemlje jačati saradnju na području migracija
 Evropska unija (EU) poduzela je korake na jačanju saradnje na polju migracija s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Albanijom i Crnom Gorom koje imaju sporazume s Frontexom.
18.11.2022. u 14:28
get url
text
get url
text

Evropsko vijeće je dalo ovlasti Evropskoj komisiji za otvaranje pregovora o saradnji s ovim zemljama.

- Migracijski izazovi na zapadnobalkanskoj ruti ne započinju na granicama EU-a. Saradnja s našim partnerima, koja uključuje raspoređivanje Frontexova osoblja, ključna je za rano otkrivanje i blokiranje nezakonitih migracijskih kretanja. Time će se poboljšati zaštita vanjskih granica EU-a i doprinijeti naporima koje Zapadni Balkan ulaže u sprečavanje krijumčara da se koriste njihovim državnim područjima za tranzit - navedeno je u saopćenju Vijeća.

Detalji saradnje EU-a i četiri balkanske zemlje nisu precizirani.

Podsjetili su da je EU već sklopio sporazume s Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom u okviru prethodnog mandata Frontexa, no tim se sporazumima agenciji omogućuje samo provođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u regije onih zemalja koje graniče s EU-om.

Sporazum s Bosnom i Hercegovinom također je u pregovorima dogovoren pod sličnim uvjetima, ali još nije potpisan.

Sporazumi dogovoreni u pregovorima u okviru novog mandata Frontexa omogućit će agenciji da pomogne tim zemljama u njihovim naporima u upravljanju migracijskim tokovima, suzbijanju nezakonitog useljavanja i borbi protiv prekograničnog kriminala na cijelom njihovu državnom području. Novim sporazumima ujedno će se osoblju Frontexa omogućiti obavljanje izvršnih ovlasti, kao što su granične kontrole i registracija osoba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.