open-navfaktor-logo
search
Ucjene
EU upozorava BiH na moguće posljedice zbog lošeg upravljanja u situaciji sa migrantima
Evropska komisija upozorila je u petak Bosnu i Hercegovinu da neriješena situacija migranata može imati utjecaja na težnje zemlje da se pridruži Evropskoj uniji (EU).
15.01.2021. u 16:59
get url
text

Peter Stano, glasnogovornik Evropske komisije za vanjske poslove, nazvao je "neprihvatljivom" situaciju migranata u kampovima Lipa i Bira i pozvao bh. vlasti da hitno riješe krizu.

- Nemogućnost vlasti da provode odluke i ispunjavaju svoje obaveze negativno utiče na imidž Bosne i Hercegovine u međunarodnim okvirima, a mogla bi utjecati i na europske težnje zemlje - rekao je Stano.

Podsjetio je kako je šef EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell u ponedjeljak obavio razgovor s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tokom kojeg ga je podsjetio na međunarodne obaveze zemlje i na njene odgovornosti koje proizlaze iz njenih težnji ka EU, te "jasno stavio do znanja da bi moglo biti posljedica ako Bosna i Hercegovina ne ispuni te zahtjeve".

Stano je dodao kako je Borrell kritizirao loše uvjete u kampu Lipa i sveukupno loše upravljanje migracijama. Evropska komisija odlučila je prošle sedmice migrantima poslati 3,5 miliona eura humanitarne pomoći.

Prema procjenama EU-a, čak 1.700 migranata trenutno boravi bez odgovarajućeg skloništa u teškim zimskim uvjetima u Unsko-sanskom kantonu. Oko 900 njih je "zaglavilo" u nefunkcionalnom prihvatnom centru u Lipi koji je uništen u požaru u decembru.

Od 2018. EU je poslala ukupno 13,8 miliona eura humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini za smještaj tražilaca azila. Većina migranata u Bosni i Hercegovini radije bi tražila međunarodnu zaštitu u Evropskoj uniji, ali ne mogu ući na teritorij Unije. Evropska komisija najavila je u septembru plan reforme migracijske i azilne politike Unije. Prijedlog se fokusira na povratak, provjere prije ulaska i partnerstva s trećim zemljama kako bi se spriječili migracijski tokovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.