Kako navode, trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote preko 2.000 osoba koje spavaju vani u teškim uslovima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uslove.

- Ovakvo stanje rizikuje da dodatno utiče na cjelokupnu sigurnosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije COVID-19. Rješenja postoje i EU je spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju potrebnih aktivnostima. Kao neposredni prioritet, apeliramo na vlasti Bosne i Hercegovine da privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu Lipa, u prihvatni centar "Bira" u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30. septembra 2020. godine i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata - navodi se u izjavi EU u BiH.

Dodaje se da bi, pored toga, vlasti BiH trebale ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle, kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi.

- EU je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom. Pozivamo vlasti da djeluju krajnje hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati vlasti Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom - stoji u izjavi EU u BiH.