- Znamo da je ovaj sukob daleko od završenog, i da budemo vrlo jasni, spremni smo da preduzmemo dalje oštre mjere ako Putin ne zaustavi i ne preokrene rat koji je pokrenuo - rekla je ona zajedno s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Briselu.

- Zahvaljujući ovoj koordinaciji (sa SAD-om), zajedno smo osmislili, razvili i implementirali sankcije u rekordnom roku. Sankcije koje pokazuju našu odlučnost da natjeramo Putina da plati cijenu za svoj rat. Ove mjere ne preuzimamo olako, ali je jasno da treba djelovati - dodala je, prenosi CNN.

Von der Leyen je rekla da je više od 40 zemalja sada "djelimično ili potpuno" usklađeno sa sankcijama, rekavši da je to "svjedočanstvo o odlučnosti globalne zajednice da odbaci ovu invaziju".

Blinken je pohvalio Evropsku uniju za njen odgovor Rusiji, kazavši da je ova unija jaka, ujedinjena i djeluje.

- Ako dopustimo da se ti principi nekažnjeno krše, onda otvaramo Pandorinu kutiju, u svakom kutku svijeta da se to dešava iznova i iznova i iznova - rekao je Blinken.

On je također upozorio da rat u Ukrajini "možda neće uskoro biti gotov" i da SAD i evropski saveznici moraju održati jak pritisak na Rusiju dok se ne završi.

Istovremeno, agencija Hina javlja da je Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je spreman razgovarati o načinima okončanja ruske invazije na Ukrajinu, ali samo ako se ispune uvjeti koje je postavio na početku sukoba.

Putin je Scholzu u telefonskom razgovoru rekao da je voljan razgovarati sa svima koji žele slobodu u Ukrajini.

- No pod uvjetom da se ispune svi ruski zahtjevi - rekao je.

Ruski predsjednik je ponovio te zahtjeve, a oni uključuju "demilitarizaciju" Ukrajine, "denacifikaciju" Ukrajine, neutralan i nenuklearni status Ukrajine, međunarodno priznanje ruske aneksije poluotoka Krima 2014. godine i suverenitet odcijepljenim regijama Lugansku i Donjecku.

Putin je njemačkom kancelaru rekao da se nada da će Ukrajina zauzeti "razumnu i konstruktivnu" poziciju u idućem krugu pregovora, saopćio je Kremlj.