Kalinjingradska oblast, koja graniči s državama Europske unije i ovisi o cestovnom i željezničkom prijevozu većine roba kroz Litvaniju, odsječena je od matične Rusije od 17. juna zbog sankcija koje je uveo Brisel.

Evropski dužnosnici trenutno pregovaraju o tome da se taj teritorij izuzme iz sankcija i postoji mogućnost da se sporazum postigne već početkom jula ako Litvanija, članica Evropske unije, pristane, rekle su osobe koje su htjele ostati anonimne jer je riječ o zatvorenim pregovorima.

Premda su se zapadne sile obavezale zauzeti se za Ukrajinu, ponovivši to na samitima skupine G7 i NATO saveza ove sedmice, ispostavlja se da je veoma teško za Evropu istodobno primjenjivati stroge sankcije i izbjegavati daljnju eskalaciju napetosti s Rusijom.

Ako se tradicionalna ruta za prijevoz ruskih dobara do Kalinjingrada kroz Litvaniju ne obnovi, baltička se država boji da bi Moskva mogla iskoristiti vojnu silu kako bi stvorila koridor na njenom teritoriju, rekao je jedan od izvora.

Njemačka, koja podupire kompromisno rješenje, ima svoje vojnike postavljene u Litvaniji, koji bi se mogli naći u sukobu zajedno sa svojim saveznicima iz NATO-a ako bi do toga došlo. Njemačka ekonomija, najveće u Evropi, također u velikoj mjeri ovisi o uvozu ruskog plina i bilo bi ranjivo na bilo kakvo smanjenje dotoka u slučaju eskalacije spora glede Kalinjingrada.

- Moramo se suočiti s realnošću, (Putin) ima veću prednost od nas. U našem je interesu pronaći kompromis - rekao je jedan od izvora, dodavši da je Kalinjingrad "svetinja" za Moskvu i da će se ishod dogovora vjerojatno doimati nepoštenim, prenosi Večernji.hr.

Glasnogovornik litvanskog ministarstva vanjskih poslova je rekao da će nastaviti konsultirati se s Evropskom komisijom glede primjene sankcija.

Jedno od rješenja bi bilo da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je riječ o ruskom teritoriju te da se na temelju toga izuzme iz sankcija, no tada se roba ne bi smjela izvoziti, već koristiti isključivo u eksklavi.