open-navfaktor-logo
search
Ekonomija
EU preusmjerava 18 miliona eura iz IPA II za ekonomski opravak BiH
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog dopune Prvog Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2019. između Evropske unije (EU), koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, sa Osnovama za njegovo zaključivanje.
11.06.2021. u 16:30
get url
text

Evropska unija tom dopunom želi osigurati sredstva kako bi bio podržan ekonomski oporavak BiH nakon pandemije COVID-19, uvođenjem dvije nove akcije, i to "EU4 mala i srednja poduzeća" s budžetom 14 miliona eura i "EU4Trade" s budžetom četiri miliona eura. Ova sredstva preusmjerena su iz  akcija "EU4Energy" i "EU4Transport".

Istovremeno, ukupna vrijednost godišnjeg akcionog programa za BiH ostaje ista i iznosi 85.490.154 eura, kao i ukupan doprinos EU u iznosu 81.898.200 eura.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog te dopune Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.