open-navfaktor-logo
search
Apel
EU pozvao Rusiju da hitnim mjerama očuva Sporazum o nuklearnom razoružavanju
Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije u vezi sa sporazum INF, koji bi mogao biti u potpunosti okončan 2. augusta ove godine, navela je u saopćenju šefica evropske diplomacije Mogherini
14.07.2019. u 17:30
get url
text

Vlasti Evropske unije danas su uputile apel vlastima Ruske Federacije da poduzmu hitne mjere kako bi se zagarantiralo poštivanje rusko-američkog Sporazuma o nuklearnom razoružavanju (INF).

Riječ je o Sporazumu o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Nakon američke najave suspenzije, nedavno se Rusija povukla iz tog sporazuma.

- Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije u vezi sa sporazum INF, koji bi mogao biti u potpunosti okončan 2. augusta ove godine - navela je u saopćenju šefica evropske diplomacije Federica Mogherini.

Ona je poručila da se u narednim danima pruža posljednja šansa za dijalog i očuvanje sporazuma koji predstavlja važan segment sigurnosti u Evropi i svijetu.

Mogherini je u ime zvaničnog Brisela pozvala Rusiju da efikasno odgovori na veliku zabrinutost u pogledu razvoja i raspoređivanja raketnih sistema.

- Odmah treba poduzeti važne i transparentne mjere kako bi se garantirala potpuna i vjerodostojna usklađenost s odredbama sporazuma - kazala je Mogherini.

Suspenzija INF-a izaziva bojazan od nove utrke u naoružanju između Moskve i Washingtona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.