EU poziva novu vladu Kosova na saradnju s Beogradom

objavljeno: 11.09.2017. u 08:37

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančić pozdravila je osnivanje vlade na Kosovu koju je pozvala da "u saradnji s Beogradom osigura kvalitativni iskorak" u dijalogu između Beograda i Prištine.

- Pozdravljamo osnivanje vlade na Kosovu. Pozivamo novu vladu da odmah započne rad na primjeni neophodnih reformi u oblasti vladavine prava i ekonomije. Kosovu je potrebno da poboljša svoju konkurentnost, stvori nova radna mjesta i prilike za svoje građane - poručila je Kocijančić, prenosi Tanjug.

Kocijančić je tom prilikom podsjetila kako je neophodno da Kosovo ispuni svoje obaveze kako bi napredovalo ka viznoj liberalizaciji i razgraničenju s Crnom Gorom.

- Nova vlada mora preuzeti aktivnu ulogu u regiji i raditi zajedno s Beogradom kako bi došlo do kvalitativnog iskoraka u dijalogu između Beograda i Prištine, u kojem posreduje EU - naglasila je Maja Kocijančić.

Ona je zaključila kako je sve spomenuto neophodno kako bi Kosovo nastavilo napredovati na svom evropskom putu i ponovila kako Kosovo "nema vremena za gubljenje".