open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
EU otvara granice prema Zapadnom Balkanu od prvog jula
Evropska komisija (EK) preporučila je da se građanima država Zapadnog Balkana ukinu restrikcije za putovanje u Evropsku uniju (EU) od 1. jula, jer smatra da je u tim državama "epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU".
11.06.2020. u 14:43
get url
text

Evropska komisija je također predložila državama članicama da spoljne granice otvore od prvog jula, piše Radio Slobodna Evropa.

Ova institucija je od 27 zemalja predložila da do 15. juna ukine sve restrikcije za putovanje unutar EU i država Šengenske zone.

Preporuka o otvaranju granica prema regionu je u skladu sa najavom Evropske komisije da će uključiti što je moguće više države Zapadnog Balkana u implementaciju smjernica za ukidanje mjera restrikcija uvedenih u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19.

Za ostale države, EK predlaže da se odluke donose pojedinačno uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u tim zemljama, uključujući i kapacitete testiranja i praćenja zaraženih, te odluke tih država o restrikcijama za države EU.

Unutrašnje i vanjske granice EU su zatvorene u drugoj sedmici marta u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

EK je zemljama članicama također predložila ponovno otvaranje konzularnih i diplomatskih predstavništva za izdavanje viza, uz posebne mjere zaštite poput izbjegavanja fizičkog kontakta, poticanje slanja zahtjeva poštom ili elektronski kao i druge mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.