- Kao rezultat toga, stotine osoba su ostavljene u teškim vremenskim uvjetima bez skloništa i pristupa osnovnoj pomoći. Ovako neodgovorne radnje ugrožavaju živote. Takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mjere zaštite od pandemije COVID-19 i ozbiljno pogoršavaju cjelokupnu sigurnosnu situaciju. Ove radnje su u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom i ovlastima nadležnih državnih institucija. Izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u vezi s nepoštivanjem vladavine prava i ljudskih prava - naveli su u saopćenju iz Delegacije EU-a u BiH.

Evropska unija je, dodaju, neprestano i jasno davala do znanja da je objekat za hitni smještaj u Lipi samo privremena mjera u odgovoru na COVID-19 i da ne ispunjava osnovne zahtjeve potrebne za smještaj izbjeglica i migranata u trenutnim vremenskim uvjetima ili tokom zime. Vijeće ministara nikada nije odredilo objekat u Lipi kao prihvatni centar.

- EU očekuje da nadležno Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine hitno poduzme sve potrebne mjere na sprječavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smještaja svim osobama u potrebi, uključujući maloljetnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljnjih deložacija. EU također očekuje da se propisno istraže kršenja zakona i da se poštuje vladavina prava - saopćili su i dodali:

"Evropska unija pružila je značajnu podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i azilom. EU poziva vlasti Bosne i Hercegovine da djeluju u skladu sa svojim obavezama. EU će i dalje stajati uz sve građane Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom, koja se pogoršala zbog nedavno poduzetih akcija vlasti".