open-navfaktor-logo
search
Usvojena odluka
EU odobrio Ukrajini zajam od pet milijardi eura
Evropska unija (EU) u utorak je odobrila zajam od pet milijardi eura Ukrajini kao drugi dio paketa mikrofinansijske pomoći od devet milijardi eura, javlja Anadolu Agency (AA).
20.09.2022. u 13:16
get url
text

- Vijeće Evropske unije je danas formalno usvojio odluku o hitnom pružanju dodatne makrofinansijske pomoći Ukrajini od pet milijardi eura - navodi se u saopćenju institucije EU-a.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Evropski parlament prošle sedmice dao zeleno svjetlo za kredit.

EU je već isplatio milijardu eura iz svog paketa od devet milijardi eura kako bi pomogla Ukrajini da pokrije svoje finansijske potrebe.

- Mi ispunjavamo svoja obećanja i pomažemo da se osigura da ukrajinska država i njena ključna infrastruktura mogu nastaviti da funkcionišu uprkos ruskom agresorskom ratu - rekao je češki ministar finansija Zbynek Stanjura, pozdravljajući odluku.

On je obećao da će na sljedećem sastanku ministara finansija EU-a 4. oktobra "pogurati brzi dogovor o osiguravanju preostale tri milijarde eura, za šta se moraju dogovoriti i o podjeli iznosa na kredite i grantove".

Nakon odobrenja država članica EU i Evropskog parlamenta, Evropska komisija će se zadužiti na finansijskim tržištima da bi osigurala iznos za Ukrajinu.

Ukrajina može otplatiti dugoročni zajam pod povoljnim uslovima, uključujući troškove kamata i administrativne takse koje pokriva EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.