open-navfaktor-logo
search
Uvjeti za članstvo
EU od BiH očekuje pomake na osam polja: SNSD i HDZ obarali zakone, a sada pozdravljaju preporuku za kandidatski status
Evropska komisija u srijedu je preporučila kandidatski status za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji bez dodatnih uvjeta, o čemu odluku donosi Vijeće EU-a u decembru, ali je preporuka praćena očekivanjem ispunjavanja osam određenih reformskih pomaka.
16.10.2022. u 18:39
get url
text

Jedan od tih osam "pomaka" je već napravljen kada je krajem augusta Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, ali ni to nije prošlo bez zatezanja.

VEZANI TEKST - Sattler uručio Džaferoviću Preporuku za kandidatski status

Ono na čemu treba raditi je usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

I dok iz SNSD-a i HDZ-a stižu zahvale i čestitke na preporuci kandidatskog statusa, treba napomenuti da su upravo zbog ovih stranaka, odnosno njihovih delegata, u Parlamentu BiH oborena ova dva zakona.

Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zahvalio se Johannu Sattleru, šefu Delegacije EU-a u BiH, jer je "napokon donio jednu dobru vijest iz Brisela". Kazao je da je preporuka kandidatskog statusa dobra vijest "koju dugo očekujemo".

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je davanje preporuke Evropske komisije nazvao historijskim danom.

Ne tako davno su delegati ove dvije stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH svojim glasovima "osigurali" da budu odbijeni zakon o sprečavanju sukoba interesa i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ protiv: Dom naroda odbio dva zakona ključna za kandidatski status BiH

 

Preostalih pet od osam "pomaka" koji se očekuju od BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU tiču se borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja granicom i migracijama, osiguranja zabrane mučenja, garantovanja slobode izražavanja i medija, te osiguranja rezultata u funkcionisanju mehanizma koordinacije o pitanjima EU-a.

Analitičar Denis Čarkadžić istakao je da smo po pitanju i ovih pet polja na kojima treba raditi došli "nidokle".

- Ne može biti pomak u borbi protiv korupcije dok ne vidimo pravosnažnu presudu za ozbiljniji slučaj organiziranog kriminala i korupcije. Toga nema 20 godina – prokomentirao je Čarkadžić.

Kazao je i da je, prema njegovom mišljenju, mehanizam koordinacije neustavan dokument jer daje mogućnost nižim nivoima vlasti da komunicira sa Briselom, a to bi morala raditi država, ali nam je nametnut i teško ga je ukinuti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.