open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljivo
EU ocjenjuje nedoličnim miješanje ruskog ambasadora u unutrašnja pitanja BiH
Portparol Evropske unije (EU), Peter Stano, ocijenio je da se ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov ponaša nedolično te da njegove izjave predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.
21.03.2022. u 12:06
get url
text

- Samo građani BiH mogu odlučiti gdje njihova zemlja pripada i koja partnerstva traži. Neprihvatljivo je upućivati prijetnje spolja da bi se pokušalo utjecati na takav izbor - naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

On je ponovo pozvao Rusiju da ispuni svoje međunarodne obaveze, prestane da podriva stabilnost i sigurnost u Evropi i odmah prekine svoju nezakonitu agresiju na Ukrajinu.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u intervjuu Televiziji Federacije BiH (FTV), objavljenom 15. marta, o mogućem ulasku BiH u NATO, naveo da je to "unutrašnja stvar svake države", ali da je druga stvar reakcija Rusije.

- Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja mi ćemo reagovati - rekao je Kalabuhov za FTV.

Dodao je da se ne radi o direktnoj prijetnji, ali da bi se analizirala "geopolitička situacija".

- Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa - rekao je Kalabuhov.

Izjavu Kalabuhova najoštrije je osudio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Američka ambasada u našoj zemlji je također osudila prijetnje ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova reakcijom Rusije ukoliko BiH postane članica NATO-a, prenosi RSE.

 

- Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja - navodi se u objavi Ambasade SAD-a na Twitteru od četvrtka, 17. marta.

U Ambasadi navode da će SAD nastaviti da "stoji snažno uz BiH za vreme preduzimanja potrebnih koraka kako bi osigurala članstvo u Euroatlanskom savezu nacija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.