open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
EU o izmjenama Izbornog zakona BiH: To je bila odluka isključivo visokog predstavnika Schmidta
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona BiH, navodeći da je to bila odluka isključivo visokog predstavnika koji izvršne ovlasti (bonske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.
03.10.2022. u 09:18
get url
text

- Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU. Tokom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH - navode iz Delegacije EU-a u BiH.

Ističu da ustavna reforma, u skladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak.

- Neprovedene su i preporuke OSCE-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi s transparentnošću i integritetom izbora. Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu - poručuju iz EU-a.

Podsjećaju da je Evropsko vijeće nedavno izjavilo da je spremno dodijeliti Bosni i Hercegovini kandidatski status i uputilo poziv Evropskoj komisiji da izvijesti o provođenju 14 ključnih prioriteta.

- Nakon održanih izbora, EU vjeruje da će svi politički akteri raditi zajedno kako bi osigurali brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima. EU očekuje od novoizabranih zvaničnika da preuzmu punu odgovornost za provedbu ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu, a u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - zaključili su iz Delegacije EU-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.