open-navfaktor-logo
search
Sastanak ministara
EU: Nećemo priznati talibane, uspostavit ćemo odnose pod našim uvjetima
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da neće priznati talibane, ali će uspostaviti odnose u okviru određenih kriterija.
03.09.2021. u 17:27
get url
text

Govoreći na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Borrell je izjavio da su se ministri složili ostati posvećeni pružanju podrške afganistanskom narodu.

- Morat ćemo pregovarati s novom vladom u Afganistanu kako bismo podržali afganistansko stanovništvo. Ovo je operativni odnos koji ne podrazumijeva priznavanje. Razvijat će se ovisno o ponašanju vlade - rekao je Borrell.

Naglasio je kako od talibana traže da "ne izvoze terorizam" u druge zemlje, poštuju ljudska prava, vladavinu zakona i slobodu medija, olakšavaju dostavu humanitarne pomoći, stranim državljanima i ugroženim Afganistancima koji žele napustiti državu to dozvole, te uspostavu inkluzivne i reprezentativne prijelazne vlade kroz pregovore između političkih snaga u Afganistanu.

- Ponašanje talibana procijenit ćemo prema pet kriterija. Neki će reći: 'Ali talibani ih neće ispuniti.' Da vidimo. Naš će odnos ovisiti o ispunjenju ovih uvjeta - rekao je Borrell.

Visoki predstavnik dodao je da su ministri odlučili da bi EU trebala uspostaviti regionalnu platformu za političku saradnju sa susjedima Afganistana.

Ta platforma bi se trebala baviti pitanjima kao što su upravljanje protokom stanovništva iz Afganistana, sprečavanje širenja terorizma i borba protiv organiziranog kriminala, uključujući trgovinu drogom i ljudima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.