open-navfaktor-logo
search
Vrijedna 1,3 miliona eura
EU donirao BiH medicinsku opremu: U pošiljci i 28 visokokvalitetnih respiratora
U Sarajevu je u četvrtak izvršena predaja medicinske opreme koju je donirala Evropska unija za potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19, a riječ je o opremi u vrijednosti 1,3 miliona eura.
16.07.2020. u 14:09
get url
text

Predaji donacije prisustvovali su šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH ambasador Johann Sattler zajedno s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković. Također, prisuustvovala je i stalna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera.

Vrijednost opreme iznosi oko 1,3 miliona eura i uključuje 28 visokokvalitetnih respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih oksimetara, koji će biti distribuirani medicinskim ustanovama širom BiH, tačnije u gradove Dobaj, Tuzla, Bihać, Foča, Trebinja, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Bijeljina i Mostar, odnosno u one zdravstvene centre koji imaju kapacitet za intenzivnu njegu.

Oprema je dio ukupne pomoći Evropske unije za BiH za borbu protiv koronavirusa u vrijednosti od sedam miliona eura, a nabavljena je u skladu sa standardima EU-a za javne nabavke kroz projekt koji provodi UNDPBiH, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH. Ambasador Sattler je govoreći o aktuelnoj situaciji oko pandemije koronavirusa, poručio kako broj zaraženih u svijetu govori kako smo daleko od pobjede nad ovim virusom.

- Virus nam je pokazao da ne poznaje granice, ne diskriminira, da se svako može zaraziti i ono što možda i zabrinjava to što u posljednje vrijeme možemo primijetiti da je sve veći broj mlađih osoba zaražen virusom - rekao je Sattler, te dodao: "Evropska unija ostaje uz vas i povod današnjeg okupaljanja je isporuka značajne količine pomći čija ukupna vrijednost je veća od 1,3 miliona eura."

Sattler je podsjetio kako je EU najveći trgovniski partner BiH, najveći investitor u BiH i najveći donator. Kako je rekao, EU ponekad nije najglasniji, ali ostaje najlojalniji partner građana BiH. Sattler je rekao kako će kroz svoju funkciju nastaviti da osigurava ovakve vidove pomoći podrške EU-a Bosni i Hercegovini, napominjući da je BiH zemlja na putu pristupanja EU.

- Unazad 15 godina proces integracija jeste bio spor, ali u posljednje vrijeme svjedočimo jednoj novoj energiji i novoj posvećenosti. Dokaz tome jeste i postignuti sporazum koji će omogućiti održavanje izbora u Mostaru. Ove godine prvi put nakon 12 godina imat ćemo izbore u Mostaru, samo to je pokazatelj je da je svaki problem rješiv ako postoji politička volja i konstruktivan pristup - kazao je Sattler.

Ministrica Turković je zahvalila Europskoj uniji koja je u svakom trenutku velika podrška na bh. putu pridruživanja, a isto tako i u danima opasnosti i pandemije COVID-19. Podvukla je kako je ambasador Sattler neko ko čini izuzetno mnogo za BiH.

- Ovo za nas znači mnogo, daje nam siguran znak da smo neko se vrlo ozbiljno razmatra da, nadam se, u ne tako dalekoj budućnosti postane punopravni član Evropske unije. Na tom putu imamo punu podršku, sve ostalo je do nas - rekla je Turković.

Pošiljku phmoći ocijenija je ogromnom u vremenu kada je BiH ponovo suočena s povećanjem broja zaraženih.

- Ova pomoć je više nego dobro došla jer se radi o izuzetno sofisticiranoj opremi, o gotovo najboljoj opremi koja se u ovom trenutku može naći na tržištu, ne samo kada je riječ o respiratorima nego isto tako i o aparatima za ultrazvuk, nego i apartima za mjerenje prisutnosti kisika u organizmu. Vrlo skupa oprema i mi se nadamo da će biti od pomoći s obzirom da se distribuira na područje cijele BiH - kazala je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.