open-navfaktor-logo
search
Kupres
EU donirala 29 steonih junica
Vrijednost donacije je 240.000 eura, a realizovana je u okviru projekta borbe protiv nezaposlenosti
11.10.2018. u 17:46
get url
text

Kako bi pokrenuli svoju vlastitu proizvodnju, kupreškim farmerima u četvrtak je podijeljeno 29 steonih junica i veća količina farmerske opreme.

Oprema je dodijeljena u sklopu projekta "Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima", koji finansira EU u vrijednosti od 240.000 eura.

Mijo Vila, jedan od farmera čiji je rad potpomognut kroz ovaj projekat, naglasio je značaj podrške za farmere u Kupresu koji je dominantno poljoprivredni i stočarski kraj i koji je u BiH ali i šire prepoznat po proizvodnji Kupreškog sira.

Dodao je kako su, pored mnogobrojnih aktivnosti u sklopu projekta, održane i obuke za lokalne farmere, koji su imali priliku saznati više o novim tehnikama proizvodnje mlijeka.

Kroz projekat je podržano dvadeset farmera s područja Kupresa, koji su pored junica dobili i poljoprivrednu i farmersku opremu, kao što su muzilice, freze te prikolice za traktor.

Načelnik Kupresa Milan Raštegorac izrazio je svoju zahvalnost i istakao veliki značaj i potrebu podrške farmerima u Kupresu. Raštegorac je kazao da su kroz ovaj projekat osigurana nova radna mjesta i održivi prihod za 30 porodica u toj općini.

Šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u BiH Andrea Vera naglasio je kako će projekt generirati nova radna mjesta i poboljšati životni standard stanovnika na ovom području, ali i pridonijeti strateškom razvoju tržišta rada u BiH.

- Partnerstvo između vas, farmera, lokalnih vlasti i poslovnog sektora koje je nastalo u okviru ovog projekta, ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta, promicanje socijalne uključenosti i poboljšanje kvalitete života stanovnika u Kupresu. EU daje svoj doprinos poboljšanju ekonomske situacije na ovom području i nastavit će vas podupirati u nastojanjima kako bi ova zemlja postala snažna i konkurentna - rekao je Vera.

EU projekt "Borba protiv nezaposlenosti kroz partnerstvo sa lokalnim akterima" provodi se od 2016. godine i do sada je ukupno podržano oko 30 nezaposlenih osoba s područja Kupresa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.