open-navfaktor-logo
search
Samit lidera
EU će zadržati ograničenja, ubrzati opskrbu vakcinama protiv koronavirusa
Čelnici zemalja Evropske unije (EU) odlučili su zadržati ograničenja nametnuta u cilju suzbijanja širenja epidemije nove vrste koronavirusa, istovremeno povećavajući napore na ubrzanju proizvodnje i isporuke vakcina.
25.02.2021. u 21:44
get url
text

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon Samita lidera zemalja Evropske unije naglašeno je da se nastavljaju ograničenja za putovanja koja nisu obavezna u trenutnoj situaciji. Zatraženo je da ograničenja putovanja budu proporcionalna, da se ne dozvoli diskriminacija i da se osigura protok robe i usluga na jedinstvenom tržištu.

U izjavi je istaknuto da treba ubrzati postupak odobravanja, proizvodnju i distribuciju vakcina, te je ukazano na važnost povećanja nadzornih kapaciteta za otkrivanje mutiranih vrsta virusa.

- Kompanije moraju osigurati predvidljivost u proizvodnji vakcina i poštivati ugovorene ​​datume isporuke - istaknuto je u izjavi čelnika EU-a.

U izjavi je istaknuta solidarnost sa zemljama izvan EU-a te je navedeno da će se nastaviti podrška u okviru programa COVAX za pružanje vakcina zemljama u potrebi. Čelnici EU-a također su izjavili da će, iako kriza izazvana koronavirusom još nije gotova, biti pojačani napori kako bi se pripremili za buduće zdravstvene krize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.