open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Estonska vojska vježba podizanje bodljikave žice na granici s Rusijom: "Situacija je opasna i napeta"
Vojska Estonije u srijedu je započela s nenajavljenom vježbom podizanja prepreka od bodljikave žice na svojoj istočnoj granici s Rusijom, javljaju agencije.
18.11.2021. u 07:52
get url
text

Gotovo 1.700 pripadnika vojnog sastava bilo je pozvano na učestvovanje u ovoj vježbi koja će trajati sve do 25. novembra, a glavni cilj je provjeriti operativnu pripravnost vojnika i članova komandnog lanca.

Vlada Estonije želi testirati i saradnju između policije i graničara.

- Ono što se događa u Poljskoj, Litvi i Latviji zahtijeva jačanje granične infrastrukture i u Estoniji - izjavio je načelnik policije i graničara Elmar Vaher.

 

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačani rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju.

Podsjetimo, od prošle sedmice u Istočnoj Evropi dramatično je povećan broj migranata koji žele ući na teritorij Evropske unije, a većini je cilj prebaciti se u Njemačku.

Čelnici EU-a optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da potiče migranate na ilegalan prelazak granice kako bi se osvetio za sankcije nametnute Bjelorusiji.

- Sigurnosna situacija je doista opasna i napeta - izjavila je estonska premijerka Kaja Kallas u Parlamentu, referirajući se na sukobe između migranata i pripadnika osiguranja na poljsko-bjeloruskoj granici, iako se Estonija ne nalazi pod direktnom prijetnjom, s obzirom na to da, za razliku od Poljske i druge dvije pribaltičke države Latvije i Litve, ne graniči sa Bjelorusijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.