open-navfaktor-logo
search
Pandemija i uljepšavanje
Estetski hirurzi u BiH se ne žale: Posla ima, dolazi se na operacije čak i iz Amerike
Dok su u vrijeme pandemije koronavirusa mnogi poslovi stali ili im se dobrano smanjio obim, ljekari koji su zaduženi za uljepšavanje i popravljanje stvari na licu i tijelu, ne žale se.
11.03.2021. u 21:49
get url
text

Posla ima najviše zahvaljujući onima koji razmišljaju na način: "Uštedio/la sam novac od godišnjeg odmora jer nisam mogao/la putovati, pa ću to iskoristiti 'da se popravim'", ili "Želim iz pandemije izaći lijepa"...

Naši plastični i rekonstruktivni hirurzi čuveni su po svom radu i van granica BiH, ali je korona zaustavila putovanja, pa je broj takvih klijenata drastično smanjen. No, povećao se broj onih u našoj zemlji koji uklanjaju nedostatke na svom fizičkom izgledu.

- Poslužio bih se onom narodnom: "Izgubili smo na mostu, a dobili na ćupriji" - kaže prim. dr. Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije.

Prim. dr. Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije 

- Jako puno ljudi širom svijeta zvalo nas je prethodnih mjeseci i raspitivalo na koji način mogu doći kako bi obavili neki od zahvata!? Naravno, dolasci su bili vrlo teški ili potpuno onemogućeni. S druge strane, među našim stanovništvom porastao je broj onih koji žele na zahvat. Najčešće se traže operacije očnih kapaka, podočnjaka, korekcija nosa i ušiju, facelifting, abdominoplastika... Žena je više, ali je zavidan i broj muškaraca – kaže Aginčić.

Upoređujući 2019. sa 2020. godinom dr. Nikola Baroš, specijalista rekonstruktivne hirurgije u Banjoj Luci, kaže kako on u svojoj praksi bilježi povećan broj estetskih korektivnih operacija.

- Naravno, to nije ogroman skok, ali se povećao broj zahvata u općoj anesteziji kod domaćeg stanovništva. Prije pandemije, barem u mojoj praksi, na estetske operacije najviše su dolazila djeca gastarbajtera iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije. No, zbog nemogućnosti kretanja, broj je opao, ali se povećao broj domaćeg stanovništa koje se sve češće odlučuje za neku estetsku korekciju – navodi Baroš.

Dr. Nikola Baroš, specijalista rekonstruktivne hirurgije

Prednjače žene, a u općoj anesteziji najviše se, kaže, traže povećanje grudi, rinoplastika ili operacija nosa, različite abdominoplastike, liposukcija. U lokalnoj anesteziji najtraženija je blefaroplastika ili operacija očnih kapaka, otoplastika ili korekcija ušiju.

- Najčešće dolaze osobe od 30. do 50. godine života. Žene su dominantne, ali dolaze i muškarci koji se najviše podvrgavaju korekcijama abdominoplastike, liposukcije i ginekomastije (ženske grudi). U lokalnoj anesteziji i kod njih prednjači blefaroplastika i liposukcija vrata – objašnjava Baroš.

Pandemija jeste smanjila broj klijenata iz inostranstva, ali mjere nisu potpuno zaustavile dolazak onih koji bi nešto na sebi popravili kod dr. Emira Halilbašića, specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirugije u Tuzli. Dodaje da se prethodnih mjeseci posao održao kao i prije pandemije, i da je podjednak broj domaćih i stranih klijenata. 

Dr. Emir Halilbašić, specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirugije

- Dolaze iz Njemačke, pa čak i iz Amerike, što je interesantno u ovo vrijeme. Najčešće su to žene i obično traže korekciju grudi. Kod mlađih pacijenata uglavnom je to korekcija klempavih ušiju, a kod muškaraca zahvati su obično ginekomastija i abdominoplastika (zatezanje trbuha), vrlo rijetko facelifting - kaže Halilbašić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.