open-navfaktor-logo
search
Iran - SAD
Eskalacija sukoba: Napadnuta dva američka cilja u Iraku!
Dvostrukom eksplozijom izvršen je napad i na vojnu bazu SAD-a u Salah ad Dinu, također u Iraku, javljaju svjetski mediji
04.01.2020. u 18:35
get url
text
Raketni napad u Bagdadu


U blizini Ambasade SAD-a u Bagdadu izveden je raketni napad, javlja Anadolu Agency (AA). Prema sigurnosnim izvorima Iraka, dvije rakete su bačene u blizini Ambasade SAD-a, ali još uvijek nije poznat počinilac.

U Ambasadi SAD-a su se nakon napada upalile sirene za uzbunu. Pripadnici policije su nakon napada blokirali obližnje puteve i ulice.

S druge strane, skoro istovremeno je izveden raketni napad na vojnu bazu SAD-a u Salah ad Dinu, takođe, u Iraku.

Više raketa palo je u bagdadski kvart Al-Jadiriya i unutar Balad zračne baze SAD-a, a napadi su prošli bez ljudskih žrtava, kaže se u saopćenju iračke vojske.

Iračka vojska nije mogla pecizirati koliko je tačno raketa ispaljeno u svakom pojedinačnom slučaju.

Baza Balad smještena je 50 kilometara sjeverno od Bagdada. Također, potvrđeno je i da je raketa danas pogodila Zelenu zonu u Bagdadu. Ni u ovom incidentu nije bilo žrtava, saopćila je iračka vojska.

Podsjetimo, u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku ubijen je iranski general Qasem Soleimani.

Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.