On je poručio da je još od vremena predsjednika Billa Clintona američka politika prema Zapadnom Balkanu konzistentna, ali da se sadašnja administracija razlikuje po tome što želi da se promjene u ovom regionu dogode što prije.

Istakao je da su zemlje regiona pokretač razvoja i da zemlje članice EU-a ne treba da se plaše rizika, već da njihovo priključenje posmatraju kao veliku priliku.

- Jedan od velikih problema je što se na ovaj region gleda kroz prizmu devedesetih godina, dok Amerika Zapadni Balkan gleda kroz prizmu 21. vijeka - rekao je Escobar i upozorio i na probleme koji ovde postoje.

To je prije svega koncentracija moći u političkim partijama i povezanost ekonomskih prihoda sa partijama, nastavio je Escobar i dodao da su ljudi u komentarima poslije intervjua koji je dao Al Jazeeri izrazili razočarenje što Amerika ne postavlja svoje ljude u zemlje regiona ili što ne uvodi sankcije.

- To će biti oruđe koje ćemo koristiti, ali to nije primarno oruđe. Čak i da upotrijebimo sankcije ili druge mjere, to nije rješenje za Balkan. Izbori su rješenje. Rješenje je motivisanje građana, uključivanje javnosti u politički prostor. Da političari shvate da treba da otvore medije, da otvore dijalog sa civilnim društvom i opozicijom - istakao je on, objavio je Glas Amerike.