- Smatram da bi bilo dobro kada bi se rukovodstvo prije svega u Srbiji, a potom i Sarajevu i Prištini, dozvalo zdravoj logici i međusobno priznali vladine institucije - rekao je Hoti. 

Premijer Kosova Albin Kurti je u nekoliko navrata izjavio da neće dozvoliti "bosnizaciju" Kosova, nefunkcionalnu državu i stvaranje nove Republike Srpske. Ovakve izjave dolaze kao odgovor na stalne pozive zvaničnog Beograda da se formira zajednica deset općina sa srpskom većinom. 

Koliko je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu zaista pokušaj stvaranje nove Republike Srpske, na čemu insistiraju kritičari ovog oblika organizacije srpske zajednice dogovorenog unutar briselskog procesa? 

Može li to riješiti odnose Srbije i Kosova ili ih dalje zakomplicirati?

Pitanje zajednice ostaje glavni kamen spoticanja u pregovorima Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se jedanaest godina vode uz posredstvo Evropske unije, te podršku SAD-a. Posljednji pokušaj oživaljavanju procesa upravo daju evropski i američki izaslanici Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar koji ove sedmice borave u posjeti Prištini i Beogradu.

Kosovo je ravnopravna strana u dijalogu sa Srbijom i dvije strane treba da nastave da rade na normalizaciji odnosa i realizaciji do sada postignutih sporazuma, uključujući onaj o zajednici općina sa srpskom većinom (ZSO), zaključak je posjete Prištini Escobara i Lajčaka.

Oni su na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da se teritorijalni integritet i suverenitet Kosova ne dovodi u pitanje, te da niko nije zainteresovan da na Kosovu stvara novu Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Escobar i Lajčak su na Kosovu boravili od 31. januara i sastali su se sa predstavnicima pozicije i opozicije, kao i sa predstavnicima civilnog sektora, kako bi se pripremio teren za nastavak dijaloga. Jedna od tema razgovora je bila i ZSO, koja je dogovorena u okviru dijaloga 2013. godine, dok su principi usaglašeni 2015.

Lajčak je napomenuo da je Kosovo ravnopravan partner u dijalogu i da ništa ne može da bude nametnuto bez saglasnosti zvanične Prištine, ponavljajući da svima treba da bude jasno da niko ne želi da stvori novu Republiku Srpsku.

Nakon posjete Kosovu, Escobar i Lajčak putuju u Beograd gdje će o mogućnostima nastavka dijaloga razgovarati i sa zvaničnicima Srbije.