open-navfaktor-logo
search
Ideje i planovi
Esad Humo, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH: Podržat ćemo nabavku električnih vozila
Esad Humo novi je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Na čelo institucije koja je nezaobilazan partner u unapređenju svih segmenata okoliša Humo dolazi sa značajnim iskustvom u sektoru okoliša, ali i u međunarodnim organizacijama.
18.06.2022. u 19:28
get url
text

Stanjem koje je zatekao u Fondaciji je zadovoljan, potvrdio je za Faktor, a govorio je i o idejama i planovima koje planira sprovesti za vrijeme trajanja mandata.

- Što se tiče stanja, generalno sam zadovoljan. Uvijek kada dođe neka nova energija, neki novi rukovodilac, onda on ima novih ideja, ali to je najnormalnije. što se tiče Fonda i osoblja koje tu radi, mogu reći da sam zadovoljan, mislim da imamo kapaciteta da sprovedemo našu zadaću pravilno – kazao je Humo.

Fokus će, ističe, biti na kapitalnim projektima koji imaju međunarodnu podršku.

- Fond je nelimitiran, ali usmjeren u svom radu strategijom o razvoju, strategijom o zaštiti okoliša, smjernicama vlade, zato planiram, ako ne u ovoj godini, onda na sljedećem javnom pozivu o raspodjeli sredstava što Fondacija radi redovno, uvesti nove elemente i malo obrusiti sam taj javni poziv. A kada govorim o novim elementima, sigurno je onaj dio koji je vlada već naložila, a to je podrška, prepoznavanje i vidljivost e-mobilnosti. Podrška razvoju električnih vozila, ne samo u javnom sektoru, nego i prema privatnom sektoru, a to podrazumijeva podršku u nabavci električnih vozila i stanovništvu, kao i izgradnju punionica i sistema. To je jedan kompleksan proces koji ne može voditi samo jedna institucija, bez obzira na to o kome se radi, tako da tu treba uvezati ministarstvo energetike, fond, vladu i sve. Ali siguran sam da je to jedan od procesa koji ćemo voditi u idućoj godini. Početi u ovoj i nastaviti u idućoj – pojašnjava Humo.

Podsjeća da su u Fondaciji fokusirani na različite probleme, a jedan od njih je i zagađenje zraka.

- Kada govorimo o električnim vozilima, ona mogu utjecati na smanjenje zagađenosti, ali ozbiljniji projekti po tom pitanju su posrijedi, i radit ćemo ih u Sarajevu, Zenici, Kaknju...
Pored ovih redovnih aktivnosti, fokusirat ćemo se i na kapitalne projekte kao što je rješavanje akutnih problema deponija, zagađenje zraka i naravno prečišćavanje voda i održavanje nekog zadovoljavajućeg stanja. Puno je tu projekata koji će se prelijevati iz godine u godinu, a na nama je da ih podržimo i pravilno ih usmjerimo – kaže Humo.

Dodaje da će podržati kapitalne projekte u svim općinama koji se tiču prečišćavanja otpadnih voda.

- Ono što ćemo nam biti fokus su i ove elementarne nepogode, a od kapitalnih projekata imamo ih nekoliko koji se sada realizuju, jedan je i uz podršku češke razvojne agencije. U saradnji sa njima planiramo sarađivati sa IPA fondovima... Ima tu čitav set međunarodnih organizacija sa kojima se može raditi, a sve u svrhu zaštite okoliša i naše zemlje – zaključio je Humo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.