open-navfaktor-logo
search
Traži se procesuiranje
Erdoganov advokat zbog objavljenih uvredljivih sadržaja podnio tužbu protiv odgovornih iz grčkog lista
Advokat turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana podnio je tužbu protiv odgovornih osoba grčkog lista "Dimokratia" zbog uvredljivih sadržaja koje je taj list objavio o turskom predsjedniku.
21.09.2020. u 12:29
get url
text

Advokat Huseyin Aydin predao je tužbu tužilaštvu u Ankari, a osumnjičeni po tužbi su vlasnik Manolis Kotakis, menadžeri uredništva Andreas Kapsampelis i Yorgos Giatrodakis, te glavni urednik Dimitris Rizoulis. U tužbi se navodi da je list u izdanju od 18. septembra na naslovnici objavio uvredljive sadržaje uz Erdoganovu fotografiju i odlomke iz teksta koji je u tom broju objavljen.

Ističući kako je tursko pravosuđe nadležno da procesuira i vrijeđanje turskog predsjednika u inozemstvu, u tužbi se navodi kako se primjenjuje načelo osobnosti oštećene strane. Također se navodi da u skladu s turskim zakonodavrstvom može da se pokrene istraga protiv osumnjičenika za vrijeđanje predsjednika države, bez obzira da li se on nalazi na teritoriji Turske.

U tužbi se navodi da je objavljivanje uvredljivih sadržaja u grčkom listu jedna od najružnijih manifestacija dramatičnog moralnog kraha, a da šutnja grčke javnost spram tom činu pokazuje da moralni krah nije karakterističan samo za marginalne grupe, već i mnogo šire.

- Psovka je jezik onih koji nemaju šta reći ili onih koji ne znaju govoriti pristojno. Psovka je sramota i ponižavanje onog ko je izgovara, a ne onog kome je upućena. Meta tog podlog udara nije bio samo predsjednik Turske, već i nacionalni interesi za koje se naš predsjednik odlučno bori na istoku Mediterana i Egejskom moru - navodi se u zahtjevu za tužbu koju je advokat predao tužilaštvu u Ankari.

Također se navodi da takav tekst ne može biti opravdavan slobodom mišljenja i govora jer te slobode nisu neograničene prema odlukama Evropskog suda za ljudska prava. U konačnici se u tužbi navodi da su odgovorni iz lista "Dimokratia" objavljenim sadržajem vrijeđali ličnost, čast, dostojanstvo i ugled turskog predsjednika te se traži procesuiranje tog djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.