Erdogan je putem videokonferencije govorio na ceremoniji otvorenja tunela Pirinkayalar u Erzurumu, koji povezuje istočnu Anadoliju s istočnom regijom Crnog mora. Riječ je o tunelu dugom 2.272 metra, ukupne dužine 3,4 kilometra zajedno sa spojnim putevima.

- Ovaj tunel, koji će smanjiti emisiju ugljika za 230 tona, doprinijet će zaštiti okoliša, ali i uštedjeti gotovo 18 miliona godišnje za našu zemlju. Olakšavanje prijevoza između pokrajina Erzurum i Artvin, koje obje imaju veliki turistički potencijal, donijet će nove mogućnosti - rekao je Erdogan.

Kazao je da je jedno od područja u koje su najviše ulagali u posljednjih 19 godina saobraćajna infrastruktura, te kako su u Turskoj povećali dužinu autocesta sa 6.100 kilometara na čak 28.473 kilometra.

- Naš cilj je učiniti našu zemlju jednom od 10 najvećih svjetskih ekonomija i imati značajniju ulogu u globalnom sistemu upravljanja - rekao je Erdogan, te dodao:

- Turska se ističe kao država sa najsveobuhvatnijom, najnovijom i najmodernijom infrastrukturom za razvoj među razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.