open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Zajedničkim koracima smo pomogli revitalizaciju Somalije
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su zajednički koraci te zemlje i vlade u Mogadishuu iz 2011. godine pomogli Somaliji u njenoj revitalizaciji u trenucima kada je bila na rubu kolapsa.
06.07.2022. u 15:34
get url
text

Erdogan je danas uz najviše državničke počasti primio somalijskog kolegu Hassana Sheikha Mohamuda, a u obraćanju novinarima nakon sastanka je istakao da Turska i Somalija stalno jačaju bilateralne odnose, a na šta je ukazao podatkom da je trgovinska razmjena od dva miliona dolara iz 2013. godine povećana na 363 miliona dolara u prošloj godini.

- Somalija je 2011. godine bila na ivici kolapsa, tako je međunarodna zajednica to artikulirala. Te 2011. godine smo bili u službenoj posjeti Somaliji s velikom delegacijom kako bismo svijetu prenijeli poruku da smo uz našu somalijsku braću i sestre - rekao je turski predsjednik Erdogan.

On je kazao da je Turska zajedničkim koracima, preduzetim sa somalijskim vlastima, pomogla toj afričkoj zemlji da se revitalizira i dalje razvija.

- Najveća zgrada turske ambasade na svijetu nalazi se u glavnom gradu Somalije Mogadishu. Ponosni smo na to - rekao je Erdogan.

Somalijski predsjednik Mohamud zahvalio je Republici Turskoj i njenom narodu na pomoći koju pružaju Somaliji.

On je istakao da Turska daje veliki doprinos humanitarnim naporima u krizom pogođenoj Somaliji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.