open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Zabrinutost u vezi s energijom i hranom raste na Zapadu, Turska nema takav problem
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da u zapadnim zemljama raste zabrinutost zbog energetske i prehrambene krize te je dodao da Turska nema takav problem.
10.10.2022. u 15:06
get url
text

- S predstojećom zimskom sezonom, zabrinutost u vezi s energijom i hranom raste na Zapadu. Mi nemamo takve zabrinutosti - rekao je Erdogan na skupu u glavnom turskom gradu Ankari.

Tokom prošlosedmične posjete glavnom gradu Češke, Pragu, gdje je prisustvovao evropskom samitu, Erdogan je rekao da su mu mnogi lideri govorili planove kako namjeravaju preživjeti zimu.

- Saslušao sam te zabrinutosti. Lideri su razmišljali samo o datom trenutku. Nažalost, nisu racionalno procjenjivali razvoj dešavanja između Rusije i Ukrajine - rekao je on.

Erdogan je dodao da se milioni ljudi od Afrike do Azije suočavaju s poteškoćama da dođu do osnovnih namirnica.

On je naglasio da je preko Turske na svjetska tržišta poslano više od sedam miliona tona ukrajinskog žita otkako je julskim sporazumom otvoren brodski koridor na Crnom moru.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane od početka rusko-ukrajinskog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.