Erdogan je nakon posjete Albaniji odgovarao na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je i u kontekstu aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini.

On je podsjetio kako je albanski premijer Edi Rama nedavno prisustvovao sastanku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te kako je na tom sastanku rekao: "Dobro, svi smo ovdje, ali gdje je Turska?".

Dodao je kako je slično mišljenje, tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini iznio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Erdogan je rekao kako je to zanimljivo.

Podsjetio je kako danas u Ankaru stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, te kako će upravo jedna od tema razgovora biti i Bosna i Hercegovina.

- S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti - rekao je Erdogan, te nastavio:

- Turska će, objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize.

Erdogan je govorio i o mogućnostima ruske okupacije Ukrajine, što je ocijenio nerealnim.

- Ne smatram to realnim. Rusija za jedan takav korak mora uzeti u obzir svoje, ali i stanje u cijelom svijetu - rekao je on, te dodao:

- Ove regije više ne mogu prihvatiti rat. Moramo konačno izbrisati rat iz povijesti politike.

Zatim se osvrnuo na zalihe plina u Crnom moru.

- U toku 2022. godine kompletirat ćemo operacije koje prethode proizvodnji. Ako Bog da, završit ćemo u roku, do 2023 - poručio je Erdogan.

U kontekstu kretanja kursa u njegovoj zemlji, najavio je daljnje padanje kursa, a isto tako i kamata.

- Lagano i postepeno kurs će opadati, isto tako i kamate, 2022. će biti naša najsvjetlija godina, tako ćemo ući i u 2023. - zaključio je on.