open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Vršimo pripreme za prvi građanski Ustav naše zemlje
Predsjednik Republike Turske i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se u okviru te stranke vrše potrebne pripreme za prvi građanski Ustav Turske.
06.10.2021. u 13:00
get url
text

- Ukoliko uskladimo prijedloge drugih stranaka i pripreme AK Partije u vezi s novim Ustavom Turske, možemo očekivati rezultat prije stanke u radu parlamenta - kazao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika AK Partije.

- Zaista ste naporno radili u dosadašnjem mandatu, izvršavali ste vrlo važne aktivnosti. Nadam se da ćete na isti način nastaviti raditi u parlamentu kao i u svim našim gradovima - rekao je Erdogan.

Posebno je naglasio značaj djelovanja zastupnika u okviru državnog parlamenta.

- Parlament je uspostavio Republiku Tursku. Uveo je zemlju u višestranački politički život. Oživio je nacionalnu volju nakon svakog puča. Također je podržao i korake demokratskog i ekonomskog razvoja države - kazao je.

Erdogan je govorio i o važnosti donošenja novog Ustava.

- Zaista smo iskreni u prijedlogu za pripremu prvog građanskog Ustava naše zemlje, koji smo stavili na dnevni red Turske. AK Partija i Narodna alijansa u tom smislu već vrše potrebne pripreme - istakao je Erdogan.

Napomenuo je da bi i druge partije trebale javnost upoznati sa svojim ustavnim prijedlozima.

Istakao je da je Turska prelaskom na predsjednički sistem upravljanja napravila vrlo bitan korak na putu napretka, što je bilo očigledno i tokom pandemije koronavirusa.

- Dok se mnoge države, uključujući i razvijene zemlje, i dalje bore sa političkim, ekonomskim i socijalnim poteškoćama, mi smo uspjeli da se pozitivno krećemo u svim oblastima, od zdravstva do industrije - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.